Energetska sanacija dve ljubljanske škole deo većeg projekta za ostvarivanje ušteda gradu

Radovi na jednom od najvećih javno-privatnih partnerstava za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi su zvanično su započeti. U toku je projekat energetske sanacije javnih zgrada grada Ljubljane, koju vrši GGE. Prošle sedmice započeli su građevinski radovi na nekoliko gradskih zgrada i institucija.

Dve osnovne škole u Ljubljani, OŠ Šmartno pod Šmarno Goro i OŠ Polje su prve dve zgrade u kojima su počeli radovi i trenutno su u toku kompletne energetske sanacije. Spoljni zidovi škola će biti termički izolovani, a prozori i roletne zamenjeni kako bi se izbegao gubitak toplote. Sistemi grejanja za obe škole će biti potpuno renovirani – toplotna energija će biti obezbeđena kroz toplotne pumpe vazduh/voda i obnovljivim izvorom energije voda/voda. Renoviraće se i cele kotlarnice obe škole. U slučaju OS Šmartno, sistem osvetljenja će biti u potpunosti renoviran i postojuće svetiljke će biti zamenjene efikasnijim LED svetiljkama. Sva nova oprema je povezana i kontrolisana preko centralnog sistema za praćenje i kontrolu kako bi se optimizirala potrošnja energije.

OŠ Šmartno pod Šmarno Goro će ostvariti 50% uštede električne energije na svojim sistemima rasvete, a 31,2% uštede na toplotnoj energiji. OŠ Polje će uštedeti 22,9% na toplotnoj energiji.

Sve ove mere predstavljaju rešenja koja omogućavaju školama efikasniji i pouzdaniji sistem, kako bi se osigurala nesmetana funkcija i udobna, zdrava okolina za đake i školsko osoblje. Javno-privatno partnerstvo energetske sanacije grada Ljubljana je jedinstven projekat, po obimu i ambiciji radova. 49 javnih zgrada, uključujući škole, vrtiće, sportske centre, zdravstvene centre i administrativne zgrade će proći kroz ili potpunu ili delimičnu energetsku sanaciju. Ove mere će omogućiti gradu ogromnu uštedu energije, koja će se pretvoriti u finansijske uštede, ali i značajno smanjiti emisije CO2. Projekat je u skladu sa zelenom politikom grada i reputacijom zelene prestonice Ljubljane.
 

Stay tuned.

Subscribe to Resalta news.

Terms and conditions.

By subscribing to our newsletter you agree to receive e-mail communications from Resalta d.o.o. The aim of our newsletter is to keep visitors to the website, partners, clients and the general public informed of the work Resalta does, its new projects, developments, upcoming events as well as news concerning energy efficiency and renewables. The frequency of the newsletter issues will be at most monthly, with possible exceptions for unscheduled yet important news. We reserve the sole right to either modify or discontinue the newsletter, at any time and without notice to you. We take your privacy seriously and will never communicate or sell your information to third parties. You can unsubscribe from the newsletter at any time.